RAFTING

 

Rafting είναι η κατάβαση ποταμών με φουσκωτή αυτοαδειζόμενη βάρκα και πλέον έχει γίνει πόλος έλξης πολλών επισκεπτών στην χωριό μας.
Τα τελευταία χρόνια το rafting κερδίζει συνεχώς έδαφος στην χώρα μας και κυρίως στην περιοχή μας αφού και τα δυο ποτάμια (Βενέτικος-Αλιάκμονας) είναι εξίσου κατάλληλα και κατά το πέρασμα τους από το χωριό μας δημιουργούν τις κατάλληλες διαδρομές για μια αξέχαστη εμπειρία.
Είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος να θαυμάσεις τις ομορφιές των ποταμών κυρίως σε σημεία που αλλιώς είναι δύσκολα να προσεγγίσεις.
Κατάλληλη εποχή για μια βόλτα rafting είναι κυρίως την άνοιξη όπου η ροή και η στάθμη των ποταμών είναι η ιδανική.
Ο βαθμός δυσκολίας της κάθε διαδρομής μετριέται με κλίμακα (Ι έως VI) , διαδρομές με βαθμό δυσκολίας ΙΙ έως IV είναι κατάλληλες για βόλτες αναψυχής και μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε με την προϋπόθεση όμως να έχει καλή φυσική κατάσταση και να γνωρίζει κολύμπι.
H Trekking Hellas μια εταιρεία καταξιωμένη στον χώρο των ορεινών δραστηριοτήτων δημιούργησε μια πλήρως εξοπλισμένη βάση στο χωριό μας όπου ο επισκέπτης θα βρει όλα τα απαραίτητα εφόδια και όλες τις ανέσεις για μια βόλτα στον Αλιάκμονα. Κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών καταφθάνουν στην περιοχή μας με σκοπό να βιώσουν μια απολαυστική εμπειρία στα νερά του Βενέτικου και του Αλιάκμονα.
Οι διαδρομές στην περιοχή μας είναι δυο. Η πρώτη αφορά τον Βενέτικο ποταμό και έχει σαν αφετηρία την γέφυρα στο 8 περίπου χλμ της εθνικής οδού Φελλίου – Γρεβενών. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου δυο ώρες όπου οι συμμετέχοντες περνώντας μέσα από βραχώδη περάσματα και πλούσια παραποτάμια βλάστηση φθάνουν στον τέρμα της διαδρομής στην περιοχή Σμίξη όπου ο Βενέτικος ενώνεται με τον Αλιάκμονα. Από εκεί το χωριό μας και η βάση της Trekking Hellas είναι περίπου στα 5 χλμ. Στην Σμίξη όμως βρίσκεται και η αφετηρία της δεύτερης διαδρομής που αφορά τον Αλιάκμονα ποταμό. Η διάρκεια αυτής της διαδρομής είναι περίπου στις 2,5 ώρες όπου περνώντας από τοπία φανταστικής ομορφιάς καταλήγει στον Μητρογιώργο. Βαθιές χαράδρες, βλάστηση από οξιές, βελανιδιές, πλατάνια καθώς και τεράστιοι βράχοι πλαισιώνουν τις όχθες του σε όλη του την διαδρομή.
Μετά την Σμίξη η πορεία του Αλιάκμονα και η διαδρομή κατάβασης συνεχίζει νοτιοανατολικά στις πλάκες, και έπειτα στον Τασιούλα. Επόμενο σημείο η Τρύπα Τα’αραπη και στη συνέχεια τα Κοντογιάννια, ο Κύρς , και τερματίζει στον Μητρογιώργο.
 

ΑΛΙΑΚΜOΝΑΣ

 

Ο Αλιάκμονας με μήκος περίπου 300 km είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει από Ελληνικό έδαφος.
Το όνομα του είναι σύνθετο και προέρχεται από τις λέξεις «άλς» (άλας, θάλασσα) και από το «ακμών» (αμόνι).
Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο Αλιάκμονας ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, που είχε γεννηθεί από τον Ωκεανό και την Τηθύ. Ο Ωκεανός ήταν ένας τεράστιος ποταμός που περιέβαλλε τη γη από παντού. Η δε Τηθύς ήταν μία από τις Τιτανίδες, κόρη του Ουρανού και της Γης.
Πηγάζει από το Βόιο της οροσειράς του Γράμμου κοντά στα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία και διαρρέει τη δυτική και κεντρική Μακεδονία διασχίζοντας τους Νομούς Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης,  Ημαθίας και Πιερίας. Εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο, κοντά στις εκβολές του Αξιού ποταμού όπου και δημιουργείτε ένα τεράστιο δέλτα πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα.
Σχηματίζεται από αρκετούς παραποτάμους, ο Βελονιάς, Σμιξιώτικος, Γρεβενίτης, πηγάζουν από τον  Όρλιακα  και τον Σμόλικα, νοτιοδυτικά της κοιλάδας Βάλια Κάλντα.
Με τον Βενέτικο ενώνεται κοντά στο χωριό μας στην περιοχή «Σμίξη» όπου και συνεχίζει το ρου του κατά μήκος της περιοχής μας μέσα από ένα τοπίο πραγματικά φανταστικό. Βαθιές χαράδρες, βλάστηση από οξιές, βελανιδιές, πλατάνια καθώς και τεράστιοι βράχοι πλαισιώνουν τις όχθες του σε όλη του την διαδρομή.
Μετά την Σμίξη η πορεία του συνεχίζει νοτιοανατολικά στις πλάκες, και έπειτα στον Τασιούλα. Επόμενο σημείο η Τρύπα Τα’αραπη και στη συνέχεια τα Κοντογιάννια, ο Κύρς , ο Μητρογιώργος, η Ράση και του Μυλωνά τα χωράφια.

Λόγω της μορφολογίας του, της παραποτάμιας πλούσιας βλάστησης και της άγριας ομορφιάς που τον πλαισιώνουν  ειδικά στον τομέα της περιοχής μας ο Αλιάκμονας τα τελευταία χρόνια θεωρείτε ιδανικός προορισμός για rafting. H trekking Hellas μια εταιρεία καταξιωμένη στον χώρο των ορεινών δραστηριοτήτων δημιούργησε μια πλήρως εξοπλισμένη βάση στο χωριό μας όπου ο επισκέπτης θα βρει όλα τα απαραίτητα εφόδια και όλες τις ανέσεις για μια βόλτα στον Αλιάκμονα.
Η διαδρομή έχει σαν αφετηρία την Σμίξη όπου μετά από περίπου δυο ώρες φανταστικής περιήγησης ο τερματισμός γίνεται στον Μητρογιώργο. 

ΒΕΝΕΤΙΚΟΣ

 

Ο Βενέτικος ποταμός με μήκος περίπου 35 χλμ είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αλιάκμονα και πηγάζει από τον ορεινό όγκο της Βασιλίτσας. Διασχίζει τον Νόμο Γρεβενών και καταλήγει στον Αλιάκμονα στην περιοχή Σμίξη ανατολικά και σε απόσταση περίπου 5 χλμ από το χωριό μας. Κύριο χαρακτηριστικό του τα ιστορικά πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται κατά μήκος του.
Μορφολογικά παρατηρούνται αρκετές ομοιότητες με το τοπίο του Αλιάκμονα με πλούσια βλάστηση, σειρές γκρεμών και βράχων καθώς και με μεγάλη και ποικίλη χλωρίδα και πανίδα.
Ακολουθώντας το ρου του από την γέφυρα επί της εθνικής οδού Γρεβενών  - Καλαμπάκας και συνεχίζοντας νοτιοανατολικά φτάνουμε στην περιοχή Γαζί, έπειτα στον Οξόπωρο,  στο Κακό Ανήλιο και καταλήγουμε στην Σμίξη όπου και ενώνεται με τον Αλιάκμονα.
 Όπως και στον Αλιάκμονα έτσι και στον Βενέτικο οι διαδρομές που προσφέρει καθώς και η μορφολογία του τον καθιστούν ως ιδανικό προορισμό για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως rafting και καγιακ.
Μια από της ομορφότερες με υψηλή επισκεψιμότητα διαδρομή ξεκινάει από την γέφυρα στην εθνική οδό Γρεβενών – Καλαμπάκας και ακολουθώντας την διαδρομή που περιγράψαμε και παραπάνω μέσα από πανέμορφα τοπία, πλούσια βλάστηση και ιδανικά περάσματα καταλήγει στην Σμίξη όπου και ενώνεται με τον Αλιάκμονα.

Search site

Contact

Felli - Administrator Leonidas Tentoglou village:felli
municipality:grevena