ΙΣΤΟΡΙΑ


ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ

   Tο Φελλί είναι Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Γρεβενών, χτισμένο σε υψόμετρο 630 μ. βρίσκεται στις Δυτικές όχθες στο μέσο περίπου του ποταμού Αλιάκμονα, του μεγαλύτερου ποταμού της Ελλάδος. ΒΔ και σε απόσταση περίπου 18χλμ συναντούμε την πόλη των Γρεβενών ενώ ΝΔ και σε απόσταση 6χλμ το χωριό Αγ. Θεόδωροι. Ανατολικά στον μεμακρυσμένο ορίζοντα δεσπόζουν οι κορυφές του Ολύμπου ενώ εγγύτερα και λίγο πιο βόρεια υψώνεται το όρος Βούρινος (Μπούρινος) του Δήμου Βεντζίων.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ

   Οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του χωριού μας είναι αρκετές, καμία όμως δεν είναι τόσο έμπρακτα αποδεδειγμένη ώστε να πούμε με σιγουριά ότι είναι και η αληθής. Δυστυχώς τα συγγράμματα τα οποία να μαρτυρούν και να δίνουν κάποιες ενδείξεις είναι ελάχιστα και έτσι οι πληροφορίες μας προέρχονται κυρίως από τις αφηγήσεις των ίδιων των κατοίκων.
   Θα κρατήσω και θα αναφέρω δύο από αυτές τις εκδοχές οι οποίες μάλλον είναι και οι επικρατέστερες.....
Η πρώτη θέλει το χωριό μας να ωφείλει το όνομα του σε μια απο τις γυναίκες του Φιλίππου της Μακεδονίας την ονομαζόμενη Φίλα.
Η δεύτερη εκδοχη μας έρχεται απο τον Γάλλο συγγραφέα και ιστορικό Fr Pouqueville ο οποίος στο βιβλίο του "Δυτική Μακεδονία  Ανοιξη του 1806" αφηγείται το πέρασμα του απο το χωριό Φελλί με τα ελληνιστικά ερείπια της αρχαίας πόλης της Φίλας. Οι μαρτυρίες όμως σταματούν εκεί και κανείς δεν ξέρει αν οι μαρτυρίες του Fr Pouqueville είναι ακριβείς ή αρχαία πόλη Φίλα βρισκόταν στις όχθες του Πηνειού ποταμού όπως ισχυρίζονται διάφοροι ιστορικοί στις περιγραφές τους για τον Μακεδονικό Πόλεμο.
Τέλος να πούμε ότι πριν επικρατήσει η τελική σημερινή ονομασία "Φελλί" στο βάθος του χρόνου συναντάμε διάφορες παραλλαγές του ονόματος και αναφέρω χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως Φιλί, Φυλή ή και Φιλή.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Η σημερινοί μόνιμοι κάτοικοι του χωριού υπολογίζονται περίπου στα 400 άτομα. Πολλοί νεοι την τελευταία δεκαετία αφησαν τον χωριο στον αγωνα τους για ευρεση εργασίας ενω αρκετοι ειναι και αυτοι που αποφάσισαν να μείνουν μονιμα και να δημιουργήσουν οικογένεια.

ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Ο πληθυσμός το χωριού είναι στην πλειοψηφία του αγροτικός με κύριες ασχολίες την Γεωργία και την Κτηνοτροφία. Οι καλλιέργειες που συναντάμε είναι κυρίως Δημητριακά (Σιτάρι-Κριθάρι) ενώ παλαιότερα υπήρχαν και αρκετές εκτάσεις με καλλιέργειες καπνών.
Στον Κτηνοτροφικό τομέα υπάρχουν αρκετά κοπάδια με αιγοπρόβατα όπως επίσης και φάρμες με βοοειδή.

You can highlight important information or announcements in text like this.

Our users

Here you can describe a typical user and why this project is important to them. It is good to motivate your visitors so that they come back to your website.

History of project

In this part you can describe the project's history and give reasons for its creation. It is convinient to mention project milestones and honor participating people.

Search site

Contact

Felli - Administrator Leonidas Tentoglou village:felli
municipality:grevena