ΗΘΗ Κ ΕΘΙΜΑ

 

Πολλα αναβιώνουν μεχρι και τις μέρες μας ενω άλλα έχουν χαθεί στα βάθη του χρόνου. Ειναι βγαλμένα απο την ιστορία του τόπου, τις συνηθειες, την διασκεδαση, την καθημερινες ασχολίες των κατοίκων από την αρχαιότητα ως σήμερα..........

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Η αποκριά, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα ενω στον Ελλαδικό χώρο αρχίζει να εξαπλώνεται με την Διονυσιακή λατρεία. Ο εορτασμός της Αποκριάς παραδοσιακά κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή, την Κυριακή της Τυρινής, η αλλιώς την Τρανή Αποκριά. «Τσι Μεγάλες Αποκρές αποκρέυουν το τυρι........

όλοι οι νέοι του χωριου απο νωρις προετοιμάζανε τα ρουχα με τα οποια θα μεταμφιεζότανε, παλιότερα δεν υπήρχε και η πολυτέλεια των έτοιμων στολών και έτσι η μεταμφίεση με παλιά ρούχα αποκτούσε και περισσότερο ενδιαφέρον, στη συνέχεια αφου συγκροτούσανε ο καθένας τις ομάδες τους γυρίζανε μασκαρεμένοι απο σπίτι σε σπίτι όπου οι νοικοκυρές τους έδιναν ένα συμβολικό ποσό.

ο εορτασμός της αποκριάς κορυφονώταν και συνεχίζει εως και της μέρες μας με το άναμμα του φανού. παλιότερα οι φανοι στο χωριό μας ήτανε δύο, ένας στον πάνω και ένας στον κάτω μαχαλά, οπου και συγκεντρώνανε απο δυο τρεις μέρες πρίν ξεχωριστά τα κέδρα, μάλιστα ο συναγωνισμός ήτανε τέτοιος που το βράδυ τα φυλούσανε γιατι παντα υπήρχε ο κίνυνος της κλοπής.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΦΑΝΟΣ

Την Κυριακή της αποκριάς όλοι οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού όπου και ανάβουν τον φανό. Ο σύλλογος από νωρίς έχει συγκεντρώσει τα κέδρα έχει ψήσει αρκετές σούβλες με κεμπαπ και προσφέρει άφθονο κρασί. Πρόκειται για ένα έθιμο που αναβιώνει πάρα πολλά χρόνια και συνεχίζει και τις μέρες μας. Μετά από το φαγοπότι ο κόσμος συγκεντρώνεται γύρω από την φωτιά όπου και τραγουδούν και χορεύουν παραδοσιακά τραγούδια του «φανού».

ΛΑΖΑΡΙΝΑ

Πρόκειτε για ένα πασχαλινό έθιμο το οποίο σώζεται εως και τις μέρες μας, οι Λαζαρίνες είναι αποκλειστικά γυναικείο έθιμο οπου λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το Σάββατο του Λαζάρου. Τα κορίτσια του χωριού ετοιμάζουν καλαθάκια τα οποία στολίζουν με λουλούδια και περνάνε απο σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου, οι νοικοκυρές των σπιτιών κερνάνε τα κορίτσια ενω παλαιότερα συνιθιζόταν να βάζουν στα καλάθια αυγά τα οποία και θα βάφανε την μεγάλη πέμπτη.

 

Λαζαρίνα κουκουτίνα

Βάλε αυγό στην καλαθίνα

 

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάια

Ήρθε η Κυριακή που τρών’ τα ψάρια.

Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι

ήρθε η μάνα σου από την πόλη

σου ‘φερε χαρτί και κομπολόι
 

ΤΑ ΒΑΓΙΑ

ο ερτασμός της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκινάει με την Κυριακή των Βαίων, το έθιμο θέλει τις γυναίκες του χωριού να στολίζουν την εκκλησία με βάγια  (δαφνόφυλλα) όπου μετά το τέλος της λειτουργίας ο παπάς μοιράζει στους πιστούς και αυτοι τα φυλάνε στα εικονοστάσια των σπιτιών τους.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της σαρακοστής, η παράδοση λεει οτι το πρωι οι νοικοκυρές θα πρέπει να καθαρίσουν τα μαγειρικά σκευη που έχουν απο τυχόν λίποι ετσι ώστε να είναι καθαρά για την υπόλοιπη περίοδο της σαρακοστής (εξού και Καθαρά Δευτέρα).

Τα Κούλουμα αναβιώνουν την Καθαρά Δευτέρα στον χώρο της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του εκπολιτιστικού συλλόγου ο οποίος διοργανώνει κάθε χρόνο τα κούλουμα με μεγάλη επιτυχία. Στους παρευρισκομένους προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα και χωριάτικη λαγάνα ενώ στην τεράστια αλάνα (παλιό γήπεδο του χωριού) υπάρχει η δυνατότητα για το πέταμα του χαρταετού όπου πολλοί είναι αυτοί που συναγωνίζονται για την καλύτερη κατασκευή του χαρταετού.

 

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΚΛΗΔΟΝΑ

ΛΟΥΚΑΤΣΑΡΙΑ

 

Είναι ένα έθιμο που ποτέ δεν σταμάτησε να αναβιώνει στο χωριό μας και κάθε χρόνο την ημέρα της πρωτοχρονιάς συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των κατοίκων και των επισκεπτών του χωριού. Όλα τα παιδιά γίνονται μια παρέα και περνάνε από όλα τα σπίτια τραγουδώντας τα παραδοσιακά κάλαντα. Ο καθένας από αυτή την παρέα είναι μεταμφιεσμένος σε κάποια χαρακτηριστική φιγούρα με κεντρικά πρόσωπα τον Αλή και την Μπούλα. Ο Αλής είναι ντυμένος με μια παραδοσιακή κάπα με μαυρισμένο το πρόσωπο του και στην μέση του φοράει τα κυπριά (κουδούνια) όπου καθ’ολη την διάρκεια της περιφοράς στο χωριό δεν σταματάει να χτυπάει τα δυνατά. Η Μπούλα είναι η νύφη της παρέας όπου και ο Αλής πρέπει αν προσέχει ώστε κανείς να μην την κλέψει.

Search site

Contact

Felli - Administrator Leonidas Tentoglou village:felli
municipality:grevena